De welpen

Welpen zijn jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot en met 10 jaar. Ze spelen in de jungle. Hier gebeuren allerlei verschillende dingen. Het programma-aanbod is dan ook erg afwisselend. Knutselen, koken, spelen, speurtochten, bosspelen. Zaterdag van: 10.00 tot 12.00 uur

Wat doen de welpen?

Vuur maken en Broodjes bakken

Het is eindelijk weer mooi weer en dus kunnen wij weer van alles buiten doen. Na lange tijd was het weer tijd om vuur te maken! Na het openen en het voorstellen van drie nieuwe leden, konden wij snel beginnen. 

Bunkertrefbal

De welpen hadden al een tijdje een opkomst op hun wensenlijstje staan, het was dus tijd om dat maar eens te gaan doen. Voordat wij begonnen met bunkertrefbal, hebben wij eerst een paar spellen normaal trefbal gedaan. De variant dat de leiding het tegen de welpen opnamen, was populair. De leiding heeft natuurlijk wel laten zien wie de sterkste was.

gezellige opkomsten

het nieuwe jaar is begonnen

Het nieuwe jaar is al een tijdje begonnen en dus hebben de welpen een aantal leuke opkomsten gehad. Het valt eigenlijk niet samen te vatten, maar we gaan het toch proberen. Met onder andere een opdrachtenspel, fotoroute, bordspellen en minute to win it hebben wij het jaar gezellig gestart.

Opdrachtenspel

start van scoutingseizoen

Het scoutingseizoen van Scoga is weer begonnen en dus hebben de welpen ook hun eerste opkomst weer gehad. Zowel de leiding, als de welpen hadden er ontzettend veel zin in en dus is er gelijk om 10.00 afgetrapt. Er zijn snel groepen gemaakt en zo is er ook snel begonnen aan het opdrachtenspel.

bomopkomst

laatste opkomst Bram

9.30, zaterdag 27 februari. De leiding verzamelt zich op het terrein en treffen veel afzetlint en een politiewagen op het gebouw. De leiding overlegd of de opkomst door kan gaan, zij beslissen om buiten het gebouw te blijven en daar de eerste welpen te ontvangen. 9.50, de eerste welpen stromen op het terrein, zij hebben veel vragen over de situatie op het terrein, maar de leiding heeft weinig antwoorden. 10.05, tijdens het openen komt er ineens een oorverdovend geluid uit het gebouw. Mike rent het gebouw in om te kijken wat er aan de hand is, hij haalt een kluis uit het gebouw. 10.07 komt politieagent Bram het terrein op. Hij vertelt over een bommelding in het scoutinggebouw en dat hij er zelf niet uitkomt. De welpen zijn zo in een ware bomopkomst terechtgekomen.

Vuur maken

zonder hulp van lijdingx

Afgelopen zaterdag was het koud, heel erg koud. Voor een scout is dat natuurlijk geen enkel probleem, het geeft alleen maar mooie kansen voor een leuke opkomst. Bij een opkomst waarbij het koud is, heeft de lijdingx natuurlijk maar een keus. Het hout werd droog gelegd en de lucifers lagen klaar. We gaan vuur maken.

Sleeën op hoge snelheden

terug van weggeweest!

Het was lang wachten en na velen online opkomsten, werd het eindelijk tijd om weer opkomsten te houden op het gebouw. Vol enthousiasme kwamen de welpen weer binnen druppelen en iedereen was blij om elkaar te zien. Om het af te maken lag er nog sneeuw ook, hier maakt de leiding natuurlijk veel gebruik van.

Foto's 2020

vreemd maar leuk jaar

Helaas zit het scoutingjaar 2020 er alweer op en hebben we onze laatste opkomst niet mogen draaien. Om toch het jaar nog even te kunnen bekijken, zijn er hieronder foto’s geplaatst die allemaal uit het jaar 2020 komen.

Broodjes bakken

we zijn weer begonnen!

Het nieuwe welpenseizoen is weer begonnen, en dus is het ook weer tijd voor nieuwe Unieke opkomsten. Vandaag wordt het tijd om twee scoutingtechnieken te oefenen, we gaan vuur maken en daarna broodjes bakken.
 

Potjes versieren

welpen worden creatiever

We hebben het al vaker gedaan dit jaar, maar we gaan weer creatief bezig bij de welpen. Elke welp mocht een potje van thuis meenemen, en deze zouden we gaan versieren. Dus het papier, de verf en de kwasten zijn weer van zolder gehaald.

Ballonnen versieren

Papier Mache op zijn best

De welpenlijdingx heeft het een verstandig idee om de welpen te laten knutselen met lijm. Dus werd er bij de gamma behanglijm gehaald en werd er gebedeld voor ballonnen. Het maken van het lijm was voor de lijdingx voor de opkomst al een hele beleving.

Schilderopkomst

Begin dit jaar hadden de welpenlijdingx het uitstekende idee om de welpen om te toveren tot echte piet Mondriaatjes en Vincent van Goghjes. Maar eerst moeten de welpen natuurlijk hun energie kwijt. Daarom hebben we verschillende estafettevormen met hindernissen gedaan.

Vlotvaren

Voor de laatste opkomst van dit seizoen moeten wij natuurlijk wel een unieke activiteit op de planning hebben staan. Het weer was goed, de lijdingx had wat tijd, dus we kunnen gaan vlotvaren. Vol vertrouwen is de lijdingx gaan knopen en al snel hadden ze een vlot klaar liggen, of het kwaliteit is, moeten we nog maar zien, op naar de bielheimerbeek.

welpen worden koks

wentelteefjes en brood boven het vuure

De afgelopen weken werd het weer eens tijd om de welpen blij te maken met een Unieke opkomst. Waar maak je welpen nou blij mee, juist met eten. Dus hebben we voor de welpen twee kookopkomsten voorbereid. Eerst hebben we wentelteefjes gemaakt, en vervolgens hebben we broodjes gebakken boven het vuur.

Wentelteefjes bakken

Voor de welpen wordt het weer eens tijd voor een unieke activiteit, dus zijn de welpenlijdingx weer origineel geweest en hebben eieren, brood, melk en suiker gehaald. We gaan wentelteefjes bakken.

hotel Het Witte Laken

welpenkamp december 2017

 

Vroeger heeft er op de plek van het gebouw een hotel gestaan, maar deze is op een onverklaarbare reden verdwenen. De welpenlijdingx hebben besloten om hier weer een hotel te beginnen, met de welpen zelf in het eerste weekend van de opening. Het kan niet anders dan een UNIEK weekend worden met enkel UNIEKE activiteiten.

 

Macaroni salade koken

Het is een van de technieken die bij scouting hoort, je hebt het op kamp toch echt nodig, het gaat om koken. Wij hebben het al een tijdje niet meer gedaan bij de Welpen en dus wordt het maar eens tijd. We gaan macaronisalade maken.

verjaardagsopkomst

van de jarige Jeffrey

Zaterdag 3 juni is een bijzondere dag voor iemand van de lijdingx. 3 juni is de verjaardag van Jeffrey, tijd om dat maar eens goed te vieren. Dit is gedaan met een verjaardagsopkomst met allemaal Hollandse spelletjes.

Welpenkamp mei 2017

De welpen in strijd tegen de Olympische goden

Na een fantastisch welpenkamp in november, wordt het weer tijd voor een nieuw welpenkamp. Daarom hebben we het weekend van 12, 13 en 14 mei een nieuw kamp. De welpen gaan in dit kamp met een wedstrijd tegen elkaar, strijden tegen de goden.

Moordspel

Op zaterdag 4 maart, om 8:32 stipt, deden Mieke en Patrick een schokkende ontdekking, het scoutinggebouw was volledig afgezet. Er is een moord gepleegd, Rechercheur Bram zou uit gaan zoeken wie de dader is.  Omdat het hem niet lukte voor 10 uur, vroeg hij de welpen dringend om hulp. De welpen kwamen terecht in een spannend moordspel.

Mike, Sami, Jeffrey en Chris werden verdacht van Moord, zij zaten lang vast en de welpen zouden uitzoeken wie de dader was. Met verschillende moeilijke opdrachten moeten de welpen hints zien te krijgen wie er de schuldige is en wie onschuldig is. Op…

Welpenkamp november 2016

Het welpenkamp staat voor de deur. Bram en Jeffrey van het mediateam en tevens welpenleiding vertellen over het welpenkamp van aanstaande weekend.

Wat staat de welpen te wachten? Kan er al een thema bekend gemaakt worden?

Installeren welpen 2017

Het is een tijdje geleden dat er welpen zijn geïnstalleerd, er zijn weer een paar leden bijgekomen, die nog niet officieel bij de groep horen. Daarom gaan wij op 4 februari maar eens installeren.

Kerstkaarten versturen

De welpen hebben voor de kerst kerstkaarten gemaakt en deze rondgebracht bij onze buren. Alles kwam er aan te pas. Stiften, papier, watten en een heleboel creativiteit. Omdat we gehoord hebben dat de kaarten vorig jaar aan de brievenbussen bleven plakken hebben we dit keer rustig aan gedaan met de lijm.

Welpen onder tijdsdruk

Welpenkamp november 2016

Het is vrijdag avond 7 uur. De eerste welpen komen het gebouw binnen, de vaders met grote tassen er achteraan. Het welpenkamp begint weer. Zodra de groep compleet was, valt het ons gelijk op dat er getik in het gebouw te horen is.

Installatie welpen

 Er zijn de afgelopen periode weer nieuwe welpen geïnstalleerd.
Lieve, Alex, Nonna, Justin, Ian en Chris (lijdingx). Welkom bij de welpen!

Sprookjeskamp welpen

De welpen zijn het weekend van 27, 28 en 29 mei op kamp geweest. Tijdens het klaarmaken van de luchtbedden kwam de postbode bij ons op bezoek met een pakketje. 

Survival welpen

Op deze regenachtige ochtend, zaterdag 16 mei, stond voor de welpen survival en touwbaan op het programma. Emiel was de avond tevoren aardig aan het zweten gekomen met het knuppen van deze baan, maar het resultaat was er dan ook naar. Er stond een uitdagende baan toen de welpen tegen 10en op scouting arriveerden.

Hutten bouwen

Zaterdag 2 mei hebben de welpen op het veld hutten gebouwd. Na een korte uitleg (o.a. van Enzo, gek van hutten bouwen) en beschrijving van het uiteindelijke doel werden de pallets van de stapel gehaald en kwamen het touw, de hamers en de spijkers te voorschijn.

Aanmelden welpenkamp

Beste Welpen en Welpen-ouders/verzorgers,

De welpen hebben een kamp van vrijdag 5 t/m zondag 7 juni. Het kamp is in ons eigen gebouw en begint vrijdag om 19:00 uur tot zondag 12:30 uur.

Insigne leiding voor een keer

 De welpen zijn bezig geweest met het insigne "leiding voor een keer". Dit insigne is voor de oudste welpen en benodigd om over te vliegen naar de scouts. Ditmaal was het de beurt aan Iris, Thijs en Gian-Luca.

Oud Hollandsche spelletjes

De welpen hebben zich bezig gehouden met Oud Hollandsche spelletjes.
Het was prachtig weer om naar buiten te gaan dus alle spellen werden buiten opgezet.

Pionieren met de welpen

 De welpen hebben zaterdag 28 maart geoefend met knopen en pionieren. In verband met de klussendag zijn we begonnen met knopen in de speeltuin. De pioniertouwen werden te voorschijn gehaald en de blaadjes met de knopen werden uitgedeeld.

Installatie 7 februari

Het was alweer lang geleden dat er welpen zijn geïnstalleerd bij Scouting Gaanderen en er zijn het afgelopen jaar veel nieuwe kinderen bij gekomen. Hoog tijd om dit aan te pakken dus!

Kampvuurinsigne welpen

Geen insigne dat je zomaar cadeau krijgt. Dat komt omdat vuur gevaarlijk kan zijn als je er niet goed mee om gaat. Veiligheid voorop! Daarom hebben we als lijdingx meerdere eisen gesteld aan het behalen van het kampvuur insigne.

Welpenkamp gri gra groen

Oktober/november 2014

GriGraGroenkamp dag 1
19:00, Gaanderen, scoga.

Alle kinderen zijn inmiddels binnengedropen voor het welpenkamp. Op het moment dat we willen openen worden we bruut gestoord door 2 Amerikaanse parachutisten die in de boom hangen. HELLO, HELP!!

Welpenkamp Piraten juni 2014

Tijdens het midzomer weekend is het tijd voor het 2e welpenkamp van dit scoutingjaar.
Er is redelijk weer voorspeld dus we drijven niet de hut uit van de hitte en tegelijkertijd hoeven we geen zwemkleding aan vanwege de regen.

Insigne spoorzoeken

 De welpen hebben de afgelopen weken gewerkt aan het insigne spoorzoeken. Aan het begin van het jaar hebben we al geleerd hoe we zelf een kompas konden maken en nu hebben we onze speurtochtenkennis bijgespijkerd.

Papier-maché maskers

 Verdeeld over 2 opkomsten hebben de welpen maskers van papier-maché gemaakt. Dat was erg leuk. De eerste opkomst werden de voorbereidingen getroffen.

Ik hou van Scouting

Op 31 januari was het zover. Het enige echte ‘ik hou van scouting spel’ voor de welpen. Iedereen kent natuurlijk het programma ‘ik hou van Holland’. De vraag vandaag echter was: Hoeveel houden de welpen van scouting? Om dat te testen hadden de lijdingx het spel ‘ik hou van scouting’ bedacht.

Welpenkamp 13 december

 Vandaag (13 dec) is de eerste dag van het welpenkamp. Om kwart voor 7 stromen de eerste kinderen langzaam binnen. Om kwart over 7 is iedereen ongeveer binnen en liggen de eerste luchtbedden al klaar. Daarna is het tijd voor de eerste activiteit van de dag. Verstoppertje in het donker, gevolgd door dodende straal…

Jungledag 22 juni

 Zaterdag 22 juni zijn we naar Zelhem geweest voor de jaarlijkse jungledag. Hier komen bijna alle welpen uit de regio om samen spelletjes te spelen.

Molen Varsseveld

 Zaterdag 8 juni hebben de welpen een uitstapje gemaakt naar de molen in Varsseveld. Dit is een molen die door vrijwillige molenaars onderhouden wordt. Deze mensen geven graag een rondleiding om te vertellen over "hun" molen.

Vissen bij de beek

 Zaterdag 25 mei zijn de welpen, met de schepnetten in de aanslag, naar de beek geweest. We waren een beetje bang dat we door het vele slechte weer niet veel zouden vangen maar dat viel mee!

Naar de boerderij

 De welpen zijn 18 mei naar de boerderij geweest. Het is al weer een tijdje geleden sinds de laatste keer dat we bij de boerderij waren en het was weer erg leerzaam.

Welpenkamp met vossenstreken

 In het weekend van 29, 30 en 31 maart hebben de welpen weer een kamp gehad. Na de opening wilde de leiding kijken met welk spel we gingen beginnen. En daar begon het hele kamp al mee: het draaiboek was weg!

Het insigne "ik"

 In verband met het insigne "ik" waar de welpen 2 en 9 maart aan werken worden er stukjes geschreven voor het logboek. Deze stukjes gaan over verschillende opkomsten en worden steeds in 2- of 3-tallen geschreven.

Sinterklaas bij de welpen en de bevers

 Zaterdag 1 december hadden de bevers en de welpen een opkomst samen. Het is namelijk bijna sinterklaas dus we hebben met zijn allen pepernoten gebakken. Op deze manier maken de bevers natuurlijk ook kennis met de oudere welpen en leren ze elkaar al vast kennen.

Estakamp Jungleboek

 Op vrijdagavond 6 april 2012 begon voor de esta's een bijzonder kamp: tijdens dit kamp gingen we kijken in de jungle van de welpen!
Om zeven uur savonds waren we bij het clubhuis.
Na het wegzetten van de spullen liepen we in groepjes een speurtocht. Aan het einde van de speurtocht hebben we elkaar opgewacht, en daarna liepen we terug naar het clubhuis. Dat bleek tijdens de speurtocht veranderd in een Wolvenhol. 

EHBO

 De esta's hebben zich zaterdag 28 januari bezig gehouden met EHBO. Het was een leuke ochtend en we hebben er veel van geleerd. Ze weten nu alles van verbinden, botten en brandwonden.

back top