De explorers

Dit zijn jongens en meiden van ca. 15 t/m 17 jaar. Zij zijn op deze leeftijd klaar voor het echte werk. Denk hierbij aan primitief kamperen, trektochten maken... Samen een feestje bouwen, leeftijdsgenoten van andere scoutingverenigingen ontmoeten, gezellig bijpraten, tot 's avonds laat bij een kampvuurtje zitten. Zelf je programma verzinnen.

De explorers geven in samenspraak met hun begeleiders zoveel mogelijk zelf richting aan hun activiteiten. Donderdag van: 19.00 tot 21.00 uur.

Wat doen de explorers?

Zeepkisten bouwen

 

Afgelopen jaar hebben we met de explorers zeepkisten proberen te bouwen, dus zijn er snel banden geregeld en het hout werd op maat gezaagd.

 

Proeverij

in een nieuw jasje

Dit jaar is hebben Marco en Gijs het op zich genomen om een proeverij te organiseren. Alleen hebben zij het dit keer iets anders gedaan. Zij hebben exotisch eten gehaald. Nu maar hopen dat het er alsnog eenvoudig ingaat.

Trefbal, maar dan anders

Bunkertrefbal

Voor ons explorers is trefbal natuurlijk niet heftig genoeg, daarom hebben wij na het succes van de eerste keer een variant op trefbal. Wij gaan bunkertrefballen. Alles wordt uit de kast gehaald om de mooiste en de beste bunkers te maken, en dan zou het spel kunnen beginnen. Als de overvliegers het maar niet te ruig vinden.

Katapult schieten

Bij de groep explorers moeten ook de scoutingtechnieken bijgehouden worden, dus heeft de lijdingx een opkomst bedacht waarbij geknoopt moet worden. We mochten de meest originele katapulten bij elkaar gaan knopen, als deze maar ver konden schieten.

Gipsmaskers maken

Voor de explorers wordt het weer eens tijd voor een creatieve opkomst, dus hebben de lijdingx weer iets origineels verzonnen. Zij hebben veel gips gehaald, heel veel gips, zodat wij elkaars gezicht vol kunnen plakken om gipsmaskers te maken.

Sinterklaas

Sint en scouting gaan hand in hand

Sint en Piet zijn weer in het land,

Sint en scouting gaan hand in Hand.

 

Omdat onze goedheiligman weer jarig is, moeten we er bij de explorers weer stilgestaan worden bij deze verjaardag. Dus staan wij om zeven uur exact weer binnen.

Proeverij

Met de titelfavoriet Lidl

Ook dit jaar gaan wij eens kijken welke supermarkt volgens ons het best presteert.  We hebben ons weer als een zeer onpartijdige jury opgesteld en hebben allerlei producten bekeken, geroken en natuurlijk geproefd. Dit jaar hebben wij de pizza’s, saté, cola, chips en pepernoten getest.

 

Kookopkomst

Na een niet geheel foutloze kookopkomst van masterchef vorig jaar, doen de lijdingx van de explorers toch nog maar een nieuwe poging. Dit jaar wordt er gewoon een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht gekookt, was dit een beter plan?

totempaal maken

Deze week gaan we er met de explorers eens een creatieve opkomst van maken, we kiezen een mooie boomstam uit en we gaan een poging doen om deze zo mooi mogelijk te bewerken. Dus alle explorers hebben zijn beste hamer en zijn beste  beitel meegenomen. We gaan een stamboom maken.

Spelletjesavond

Marco en Jelle

Deze week was het de beurt aan Jelle en Marco. Zij zijn aan de beurt om een opkomst te verzinnen. Zij hebben besloten om een spelletjesavond te organiseren.

Stormbaan

Aan het begin van dit scoutingseizoen hebben wij met de explorers gewerkt aan een project. De explorerlijdingx heeft een aantal hindernissen uitgezocht en deze worden door ons in elkaar gezet. Wij hebben onszelf zelf in drie groepen verdeeld en we hebben het snel opgepakt.

Levend ganzenbord

Lieke en Paul

Voor deze opkomst van de explorers is het de beurt aan Lieke en Paul om iets te verzinnen. Zij zijn gekomen op het spel levend ganzenbord. Dus staat bijna de groep om 19.00 bij het gebouw, op Meijer na. Zonder hem zijn we toch maar begonnen. Niet alleen daarom was dit de rustigste opkomst tot nu toe.

Eerste opkomst

We zijn weer begonnen

De explorers trappen dit seizoen weer af, het nieuwe scoutingseizoen is weer begonnen. Met weer een grotere groep kunnen wij er weer een fantastisch jaar van maken. Met opkomsten van de explorers zelf, een project stormbaan en opkomsten geregeld door de lijdingx, en de velen kampen moet dat zeker lukken.

Vlotvaren

De explorer lijdingx vond het eens tijd worden om de knooptechnieken maar eens naar voren te halen, zo kwamen zij op het idee om te gaan vlotvaren. De pionier palen en de tonnen bij de bylheimerbeek aangekomen, werden er twee groepen gemaakt om maar eens te gaan knopen.

Explorerweekend maart 2017

Back to the Basic

Dit weekend gaan de explorers weer op kamp, wij gaan weer drie dagen lang leuke activiteiten doen met onze eigen speltak. Joran, Jeroen, Mike, Sami en Bram hebben het gewaagd om op kamp te gaan met het thema back to the basic.

We hebben ons verzameld op een uur lopen van de kamplocatie, dat was in ieder geval de bedoeling. Bram dacht heel simpel de navigatie erbij te kunnen pakken, maar Google Maps was te hoog gegrepen voor hem, we liepen zelfs met navigatie verkeerd. Na een flinke tocht hebben we de tent snel opgezet, zodat wij de avond rustig…

Masterchef Scoga

Bij scouting doe je veel dingen: pionieren, vuur maken, vele leuke spellen. Maar er mist een punt dat zeker niet geheel onbelangrijk is voor kampen. Dan hebben we het over koken. De lijdingx durven het aan om de kookkunsten van ons te proberen. Masterchef Scoga is begonnen.  

Er werden teams van twee gevormd. De teams waren: Sami en Roy, Mike en Jeroen, Marco en Martijn en tot slot Joran en Paul. De bedoeling was dat wij drie gangen gingen bereiden en voor elke gang kregen we een bepaalde tijd. Al snel gingen de teams aan de slag.  

De resultaten liepen uiteen en niemand was foutloos. Er…

Explores in gala?

kerstdiner

Ook bij de explores komen de kerstdagen er weer aan, en de lijdingx willen deze dagen ook niet zo voorbij laten gaan. Dus was het de bedoeling dat de explores een kerstdiner hadden in gala. Helaas lieten we het erg afweten en waren alleen Petra en Jelco in gala.

Niet wetend van naar welk restaurant we gaan, verzamelen de explores bij het gebouw. Daar fietsen we door richting Doetinchem, en dan weet je het eigenlijk al, we gaan naar de Mac. Bij de Mac wordt er door de explores gretig besteld, terwijl de lijdingx de tafel dekken. Kerststukjes, slingers, bordjes,…

Hottube

De afgelopen drie weken zijn de explores druk geweest. De afgelopen drie weken zijn wij met een hottube bezig geweest. Het was de bedoeling dat een badkuip werd gevuld met water dat continu verwarmd word doordat dit water naar een verwarmingselement te pompen. Dus de explores konden aan het werk.

De groep werd de eerste van de twee opkomsten verdeeld in twee groepen, een groep zou zich bezig houden met het vastzetten van de badkuip en de andere groep zou de verwarmingselement gaan maken. terwijl de groep van het verwarmingselement niet kon kiezen welk materiaal er meegenomen moest worden, werd…

Eerste opkomst explores

slagbal

Het scoutingseizoen is bij scoga weer begonnen, zo ook bij de explores. Met de overgekomen scouts Jeroen, Bram, Mike, paul en de nieuwe lijdinx Roel, Jeffrey en Jelco kunnen we er weer tegenaan. Om te beginnen met een fanatiek potje slagbal.

Nadat iedereen bij elkaar is gekomen bij het scoutinggebouw, fietsen we richting koekendaal. Daar werd eerst maar eens de groepsfoto gemaakt, Vervolgens werden er op originele wijze de honken geplaatst en de regels werden ‘goed’ uitgelegd, het potje slagbal kon beginnen. Na een tijd gespeeld te hebben, na zelfs Sami de eerste honk gehaald had, er verwarring was rond…

Stop motion explorers

De explorers zijn bezig geweest met het maken van stopmotion filmpjes. Hieronder de resultaten van de drie groepjes.

Hike explorers

 Op 26 Februari waren Anouk en Ellen aan de beurt om een programma te bedenken en hun kennende hadden wij hier al hoge verwachtingen van en deze kwamen dan ook zeker uit!

Ze hadden zelf een hike uitgezet met Routetechnieken, aangezien deze vaardigheden bij een aantal explorers nog schijnen te ontbreken.

Zelf je eigen popcorn(machine) maken

Afgelopen donderdag was het zover, we zouden onze eigen popcorn machine maken. Maar hoe moest dat ookalweer.

Sms game en wilgentenen hut maken

Tijdens de opkomsten van 13 en 20 maart hebben we het sms spel gedaan en een wilgentenen hut gebouwd.

Opkomsten afgelopen weken

Het is een beetje stil op de website met informatie over de Explorers. Dit houdt niet in dat we niets gedaan hebben de laatste tijd, maar komt omdat we gewoon vergeten zijn om dit te plaatsen. Daarom hieronder in het kort wat we de afgelopen opkomsten voor de Explores gedaan hebben.

St. Martinus Buurtenschiettoernooi 2013

Net zoals de voorgaande 3 jaren hebben de Explores (en ook de Stam en Roverscouts dit jaar) weer meegedaan aan het St. Martinus Buurtenschiettoernooi 2013 .

Kayakken op de oude ijssel

Afgelopen zaterdag 6 juli was het eindelijk zover. We gingen met de explorers kayakken op de oude ijssel. Roei kanovereniging het Anker is zo aardig geweest om deze fijne ochtend mogelijk te maken.

Diverse activiteiten tijdens opkomsten explorers

We doen natuurlijk ontzettend veel met de explorers, alleen vergeten we steeds dit op de website te zetten. Alleen het Ardennenkamp komt  uitgebreid ter sprake. Daarom gewoon wat foto's die nog ergens rondslingerden.

iScout 2011 foto's (update)

Zo onze eerste iScout zit erop. De voorbereiding was erg 'last minute', mede dankzij de late aanlevering van de adsl aansluiting, maar verder verliep alles prima.

Jotihunt 2010 weer voorbij

Het weekend van 16/17 oktober was het weer zover, de jotihunt. Voor wie het nog niet weet, de jotihunt is een grote vossenjacht door heel Gelderland die 30 uur duurt en op het internet (www.jotihunt.net) krijg je hints waar de vossen zich bevinden.

Pleinenfeest Gaanderen geslaagd

Zo het pleinenfeest zit er weer op. We hebben erg geluk gehad met het weer want het was schitterend. Net zoals onze 'stand', die stond er gewoon geweldig bij.

Verslag en foto's groepskamp Groenlo

Zo het groepskamp zit er weer op. We hebben het allemaal geweldig gehad. Mooi weer, gezellige kinderen en leiding (hopen we), veel activiteiten, eten, strijd, opdrachten, zwemmen en nog veel meer.

Ardennenkamp 2010 dag1

Jalhay, Camping La Gileppe 16.00. De zon begint net weer een beetje door te breken.
Onder een zeiltje dat aan de leidingtent vast geknoopt is, de laptop maar eens open geslagen.

Ook dit jaar willen we natuurlijk iedereen op de hoogte houden over de gang van zaken in de Ardennen.

Ardennenkamp 2010 dag2

 Mistbanken vullen het kampeerveld, niemand wil zijn warme slaapzak uitkomen.
Vanuit de leidingtent hoort de leiding enkele stemmen van kinderen die al ontwaakt zijn die vol goede moed een nieuwe dag ingaan.

Ardennenkamp 2010 dag3

Na een helse nacht met een indrukwekkend aantal regenbuien ontwaakt Jalhay.
Het is grijs en grauw en waterkoud, er worden eieren gebakken en brood gegeten, thee en koffie gedronken.

Ardennenkamp 2010 dag4

Zonnestralen wurmen zich door de openingen van de tent en wekken ons langzaam.
Heel voorzichtig komt alles op gang en begint de sanitaire ruimte vol te lopen, tanden poetsen, douchen en haren kammen.

Ardennenkamp 2010 dag5

Een nieuwe ochtend breekt aan, gesnurk en gerochel klinkt vanuit de leidingtent en rust overheerst deze morgen.
Het opstarten gaat toch wel erg langzaam vandaag en iedereen voelt de 12,5 kilometer van de dag ervoor nog. Heel voorzichtig zoeken de eersten van de leiding de sanitaire ruimte op waar complete rust overheerst, alle kids liggen nog in hun slaapzak te ronken.

Houthakkersweekend

In het weekend van 26, 27 en 28 februari hielden wij het houthakkersweekend. Dit was een kamp voor alle speltakken. We kunnen dit kamp als geslaagd beschouwen ondanks het natte, winterse weer. De kinderen leerden met bijlen omgaan, hoe je moet hakken, waar je op moet letten en wat juist niet mag. 

Gipsmaskers

Vandaag was het een grote verrassing, we gingen gipsmaskers maken!
Dit doe je door stukjes gips met water nat te maken en dan op je gezicht te leggen. Zo maak je een aantal lagen en vervolgens ontstaat er een masker.
Even drogen en voila!

Domino Day bij scouting Gaanderen!

Waarom alleen domino steentjes gebruiken?

Iedereen kent het wel, die kleine steentjes die je in een rijtje zet en je ze dan om laat vallen. Maar dit alles is voor scouting Gaanderen te min.

Luchtbuks schieten

 Op 17 september gingen de explorers onder leiding van Youri, Mick en Koen luchtbuks schieten.

Hoeveel drijfvermogen heeft een 5L jerrycan

Tsja, wat is dit nu weer voor een vraag? We zitten toch niet op school in de natuurkundeles. Maar de explorers weten het nu. Want we hebben een honderdtal 5L jerrycans op zolder liggen, veel touw en houtmateriaal en een beek een halve kilometer verderop, de ideale ingredienten om bovenstaande vraag op te lossen.

Eerste Explorers opkomst 2009/2010!

Op donderdag 3 September was het zover, de eerste opkomst van de Explorers is begonnen! Met een geheel nieuwe groep beloofd het voor de explorers een super jaar te worden met een uitgebreid programma aanbod en vele stoere activiteiten!

Laatste explorer opkomst voor de zomervakantie

Donderdag 25 juni was de laatste opkomst voor de zomervakantie van de Explorers. Alleen nog het groepskamp en dan vakantie voor iedereen. Deze laatste dag kwamen de Scouts die gaan overvliegen al gezellig de sfeer proeven. En geproefd hebben ze.

Ardennenkamp, dag 5 en eind

Alweer de voorlaatste dag en het weer is iets anders. Bewolkt en wat meer wind. Zouden de voorspellingen toch uitkomen en krijgen we slecht weer?
Men was blijkbaar moe want bijna iedereen heeft tot ruim 10.30 uur uitgeslapen.

Ardennenkamp, dag 4

Vanmorgen allemaal op tijd opgestaan, want om 10:00 uur moesten we klaar staan voor de activiteit; vlot bouwen!!! In een plaatsje verderop (ongeveer 6 kilometer verder) hebben de kinderen in 2 groepen vlotten gebouwd.

Ardennenkamp, dag 3

Vrijdag, alweer de 3e dag in de Ardennen. Wederom schitterend weer. Vanmorgen hebben we heerlijk gelambald. Kids hebben zich vermaakt met vuur maken, weerwolfen, etc.

Ardennenkamp, dag 2

De dag begint erg mistig en met een dansje (oftewel Tijmen die over de camping ‘begin de dag met een dansje' loopt te blèren), maar we zien de zon moeite doen om door de mist heen te breken. Zou het dan toch nog mooi weer worden? Ja dus, na ongeveer een uur komt de zon echt door, yes toch het echte kampeer gevoel.

Ardennen kamp voorbereiding en 1e dag

Zo alle inkopen zijn gedaan en alle spullen uitgezocht. Wij zijn klaar voor het Ardennen kamp en we hebben er zijn in...

Voorbereidingen carnaval

Ja zondag 22 februari is het weer zover. De jaarlijkse carnavalsoptocht. Natuurlijk doet scouting gaanderen hieraan mee. En we gaan natuurlijk weer voor een beker.

back top