Ardennen 2023, dag 1

Na alle voorpret en voorbereidingen is het zo ver: we zijn weer op Ardennenkamp. Dit jaar zijn de ardennen weer iets voor ons verlegd en zitten we met zijn allen in Malle, België.

01.05.2023 19:58:48

Het kampterrein is vroeg maar vrolijk ontwaakt. Na een goede nachtrust hebben alle patrouilles hun ontbijtspullen bij de lijdingx opgehaald. Vandaag viert men in België de dag van de arbeid dus er wordt niet of nauwelijks gewerkt. De plannen voor een leuke dag zijn desondanks gemaakt. 

Gistermorgen is iedereen vol goede moed verzameld bij ons gebouw in Gaanderen. Het inpakken verloopt voorspoedig, de lijdingx en bagagechauffeur Peter hebben al vroeg tijd voor een kopje koffie.

De scouts en explorers komen enthousiast en met goede zin aan. De spullen worden in de bus geladen en de leden verdelen zich over de auto’s. De bakkies worden aangeslingerd en de stoet vertrekt richting de snelweg. Sem en Maik hebben van vorig jaar vooral de luchttoeter onthouden en halen deze op de Hoofdstraat al tevoorschijn. Heel Gaanderen is op de hoogte dat we vertrokken zijn naar Malle!

Op de pauzeplek bij het tankstation wordt de locatie bepaald tot waar we de scouts en explorers van een comfortabele auto willen laten genieten. De reis verloopt soepel dus de lijdingx besluit om de jeugd wat verder van het kampterrein uit de auto te gooien. De vader van Kato, hulpchauffeur Roy, vraagt zich vooral af waarom we zo vroeg zijn vertrokken als we overal op ons dooie gemakkie pauze gaan houden.

Op de plaats van de dropping vertrekken de groep scouts van Sil, Gyon, Nova en Wiebe als eerst. Volgens de leiding kun je het sluisje over, en dan ongeveer hemelsbreed in een rechte lijn door de velden en de bossen heen. De explorers staan te popelen om het kampterrein te vinden.

Guus, Kato, Daan, Justin, Maik en Sem nemen nog wat te eten en te drinken bij de auto. Hier kunnen we uiteraard niet op wachten dus de lijdingx vertrekt naar het terrein om Florien en bagagechauffeur Peter helpen uit te pakken. Zij staan al met de bus bij de Drieboomkensberg.

Hulpchauffeur Roy denkt nog een bakje koffie te scoren op het kampterrein dus rijdt voorop. Bij de poort van het terrein treffen we alle spullen in een berg uitgestald voor de bus. Ons wordt verteld dat de bus het terrein niet op mag. Alle spullen moeten nog naar het kampveld gebracht worden. Gelukkig is dat maar een halve kilometer verderop en zijn er karretjes.

Al steunend en kreunend worden alle spullen naar veld ‘de Ekster’ versjouwd en verzucht waarom we de kinderen verder weg hebben gedropt. Zij hadden ons hierbij prima kunnen helpen. De eerste scouts en explorers komen vlak nadat alle spullen netjes het veld bereikt hebben vrolijk aan lopen.

De timing van de ouders van Tiddo klopt exact met die van de scouts. Niet alleen brengen zij Tiddo, we krijgen ook de vuurschaal van hun vakantie aangeboden. Hier in België mogen we namelijk gewoon vuur maken maar wel in een schaal.

De laatste scoutspatrouille die vertrokken is, belt Patrick met de mededeling dat ze zijn verdwaald en dat Google Maps ze in rondjes stuurt. Dit doen ze met de volgende locatie-omschrijving: “Een grasveld met prikkeldraad.” Met een behulpzaam advies komen zij uiteindelijk ook op het kampterrein aan. 

Nu onze groep weer compleet is, kunnen we beginnen met het opbouwen van de tenten en keukens. Bij de ene patrouille gaat dit voorspoediger dan bij de andere. Uiteindelijk kunnen we allemaal beginnen met koken van ons eerste avondmaal. De aardappels, uien en wortels worden geschild en gesneden voor de hutspot. Na enig aandringen van onze kant belandt alle groente in de pan.

Tegen negen uur is alles opgegeten en afgewassen en kan er begonnen worden aan de avondactiviteit: een verkenningswandeling. Na een rondje van een uur om de abdij zijn we terug en is de dag ten einde. We sluiten nog even af bij het kampvuur en maken ons klaar voor de dag van morgen!

back top