Ardennen 2019, dag 3

De derde dag van het Ardennenkamp belooft een sportieve dag te worden. De Explorers hebben gisteren alle fietsen van de aanhanger gehaald en in de fietsenstalling geplaatst.

01.05.2019 12:03:50

Vandaag gaan we met de fiets naar Valkenburg om een steenkolenmijn te bezoeken. Mike komt ons een dagje vergezellen en brengt een hoop frisse energie in de explorergroep.

We vertrekken weer vroeg, hebben we afgesproken. De Explorers zullen om 10 uur als eerste vertrekken waarna de scouts een tijdslot kregen van tien over en tien voor half.

Helaas lopen de Explorers wat vertraging op en vertrekken zij als laatst. Tegen de tijd dat zij klaar zijn fietsen ze rechts het terrein af in plaats van links: de langere route.

Roy en Marco verschijnen al weer snel op de parkeerplaats. Roy zijn achterband loopt tegen het frame. Gelukkig is dit met Rene zijn gereedschapsset en wat ferme slagen snel verholpen en kunnen ook zij weer vertrekken. Net als de Lijdingx gaan ze ditmaal links, meteen bergafwaarts.

De rit naar Valkenburg telt ongeveer zo’n 19 kilometer over een heuvelachtig landschap. De Lijdingx heeft het tempo er goed in zitten want er moet een achterstand van een klein uur goedgemaakt worden. Tijdens de broodnodige pauze halverwege komt ons al gauw ter oren dat iedereen al bijna het eindpunt bereikt heeft. Er zal dus weer op ons gewacht moeten worden. Maar dat mag ook wel eens, vinden wij.

Als we iedereen weer ontmoeten bij het station in Valkenburg besluiten we om toch naar de Mijn te fietsen in plaats van te lopen. In één groep gaan we het laatste stuk nog even de Cauberg op. Duwend, langzaam trappend, lopend, alles is geoorloofd om boven te komen.

Iets te vroeg komen we aan bij de steenkolenmijn dus de lunchpakketjes worden uitgepakt en de energieniveau’s weer aangevuld. Al snel mogen we naar binnen en beginnen we met een film. Lesje voor de volgende keer: niet na een lange fietstocht met zijn allen in een kleine niet geventileerde ruimte doorbrengen. Moeten we toch iets anders plannen.

Onze gids is een man in een stralend witte doktersjas die precies weet te vertellen hoe het er tot zo’n 60 jaar geleden in de mijnen aan toe ging. We kunnen niet alles verstaan wat hij ons verteld in zijn Limburgs maar interessant is het zeker.

Johan vond het allemaal wel een beetje tegenvallen en Bianca vermoedde dat de beste man de koffie al op heeft staan thuis. Verder waren er Explorers die een beroerte dachten te herkennen bij onze gids. Kan toch niet..

Na de Mijn fietsen we met zijn allen weer naar beneden richting het centrum. We stallen onze fietsen aan een grasveldje bij een helaas recent afgebrand kerkje. De groepen krijgen lunchgeld mee en 2 uur vrije tijd om Valkenburg te ontdekken.

De Lijdingx nestelt zich op een zonnig terrasje waar in groepjes iedereen wel minstens een keer voorbij komt gewandeld. Helaas negeren de Scouts ons wel maar dat zijn we gewend. 
Thijs is hard bezig zijn Limburgse accent te verbeteren. Alles wat hij zegt komt er zacht uit.

We fietsen in groepjes terug naar de Lidl vlakbij het kampterrein. De leiding is daar de heenweg langsgefietst dus dat wordt ons nieuwe oriëntatiepunt. De helft van de leiding fietst vooruit om iedereen bij de supermarkt op te kunnen vangen. Het is mooi weer dus vanavond staat barbecue op het menu.

De gloednieuwe opvouwbare barbecue van de lijdingx die buiten mooi stond te wezen is op onverklaarbare wijze van het kampterrein verdwenen. Omdat er dus snel een nieuwe gehaald moest worden is de lijdingx pas laat uitgebarbecued. Toch willen we het avondprogramma wel door laten gaan.

Aangezien we op het kampterrein zitten waar Nicky Verstappen destijds ook gekampeerd heeft en dit recent weer in het nieuws is geweest, is dit eigenlijk wel een groot onderwerp tijdens het kamp. We verzamelen ons bij het kampvuur om het monument voor Nicky te bekijken.

De Lijdingx is ‘s middags al even langsgefietst om de precieze locatie te vinden. Daardoor is het voor ons toch een wat beladen onderwerp geworden.

Bij het monument is iedereen stil en proberen we zo goed als het kan uit te leggen wat er is gebeurd. Gelukkig, waar we op hoopten, lijkt het net zo veel indruk te maken op hen als op ons.

Bij het kampvuur terug nog even de uitslag van de Explorers. Gisteren heeft team groen gewonnen en daarmee een Limburgse vlaai. Deze wordt bewaard voor morgen en zo eindigt dag 3, op de Brunssumse hei.

IMG_0686.jpg
IMG_0688.jpg
IMG_0693.jpg
IMG_0694.jpg
IMG_0702.jpg
IMG_0710.jpg
IMG_0719.jpg
IMG_0721.jpg
IMG_0728.jpg
IMG_0741.jpg
IMG_0743.jpg
IMG_0757.jpg
IMG_0761.jpg
IMG_0772.jpg
IMG_0783.jpg
IMG_0784.jpg
IMG_0791.jpg
IMG_0796.jpg
IMG_0803.jpg
IMG_0807.jpg
IMG_2272.jpg
IMG_2273.jpg
IMG_2274.jpg
IMG_2278.jpg
IMG_2287.jpg
IMG_2293.jpg
IMG_2303.jpg
IMG_2305.jpg
IMG_2307.jpg
IMG_2313.jpg
IMG_2314.jpg

back top