Zelf je eigen popcorn(machine) maken

Afgelopen donderdag was het zover, we zouden onze eigen popcorn machine maken. Maar hoe moest dat ookalweer.

Maar even op internet zoeken en pas op pagina 2 kwamen we iets over zelf maken tegen met behulp van een blikje fris. Jawel het was op onze eigen website scoga.nl. We wisten dat de scouts dit al eens gedaan hebben, nou dan moesten wij het toch ook kunnen.

Wat heb je nodig?

Van het blikje maken we de popcornmachine, het ijzerdraad wordt gebruikt om een houdertje te maken die het blikje boven het waxinelichtje houdt. Dit kan op verschillende manieren, gewoon door slim te buigen, door pootjes aan het blikje direct te solderen (moeilijk) of door een soort driepoot te solderen waarop het blikje staat. De meeste van ons hebben de laatste manier gekozen.

Als het houdertje klaar is moet je nog een klepje uit het blikje halen, het makkelijkst gaat dit door vanuit de binnenkant met een schaar twee sneetjes in het blikje te maken en dan een klepje eruit te knippen en dit iets om te buigen. LET OP het blik is echt vlijmscherp, help de kinderen hierbij als ze jong zijn.

Eigenlijk ben je nu al klaar, een scheutje zonnebloemolie in het blikje en een handje mais en dan het geheel boven een waxinelichtje plaatsen. Zorg ervoor dat het vlammetje vrij laag onder het blikje is, wij stapelden de waxinelichtjes op elkaar om tot de juiste afstand te komen. En vervolgens wachten maar. Uiteindelijk lukte het wel, soms geholpen door een extra lucifer onder het blikje te houden om meer warmte te krijgen.

Ook hadden we een houder die direct boven het fornuis paste, ging zo een stuk sneller.

Alleen popcorn met poedersuiker is lekker, maar hoe krijg je het nu zo lekker zoet zoals in de bioscoop? Nou dat geheim hebben we ook ontdekt. Je neemt een koekepan en doet daar wat water in en veel poedersuiker. Vervolgens verwarm je dit en blijf je net zolang roeren totdat het lichtgeel en stroperig wordt en zet het vuur dan uit. Doe dit wel voorzichtig, als het iets te donker wordt dan is het al bitter en niet meer lekker. Doe eerder gemaakte popcorn in een grote pan (vuur uit) en gooi de net gemaakte caramel (LET OP KOKEND HEET) over de popcorn en maar mengen.

Je superpopcorn is klaar, smullen maar. Echt superlekker .

popcorn-machine-zelf-maken-blikje-01.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-02.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-03.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-04.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-05.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-06.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-07.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-08.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-09.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-10.jpg
popcorn-machine-zelf-maken-blikje-11.jpg

back top