JOTA-JOTI

Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet.

Een jamboree is een groot kamp waar je andere scouts kunt ontmoeten. Normaal moet je daarvoor met je tent en je bagage naar een groot kampeerterrein, maar niet bij de JOTA-JOTI. Dit kamp vindt namenlijk plaats in de lucht en op het internet. Nee hoor, je hoeft niet te kunnen vliegen om mee te doen, je blijft gewoon in je eigen gebouw. Door gebruik te maken van zenders (een soort walky-talky) ga je “on the air”. En met de computers ga je het internet op. Zo maak je contact met andere scouts.

Filmpje

Je kunt makkelijk nieuwe vrienden maken, want heel veel scouts doen mee. Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Dus misschien heb jij straks wel contact met scouts van de Nederlandse Antillen (die spreken ook Nederlands, dus dat is lekker makkelijk).

Waarom zou je meedoen met de JOTA-JOTI?
Tijdens de JOTA-JOTI kun je een heel weekend contacten leggen met andere scouts. Niet alleen scouts uit jouw omgeving, maar scouts van over de hele wereld. Daarvoor kun je gebruik maken van het internet (JOTI) of van de zenders van de radiozendamateurs (JOTA). Die zendamateurs maken contact via radioverbindingen waarvoor ze hoge antennes moeten gebruiken. Als je pionieren leuk vindt, kun je die antennes plaatsen op je eigen gepionierde toren. Als je geen internet hebt in jullie blokhut dan kun je zo'n zelf gepionierde toren ook gebruiken om een draadloze internetaansluiting te maken met bijvoorbeeld de buren verderop. Bij de JOTA-JOTI hoeft het niet alleen te gaan om het leggen van contacten, maar is ook techniek een mogelijkheid. Heb je al eens een elektronicabouwpakketje gesoldeerd? Of een PMR portofoontje op het internet aangesloten? Wie weet bouw jij wel het snelst een computer in elkaar. Je ziet het, mogelijkheden genoeg om tijdens de JOTA-JOTI contacten te leggen en met techniek bezig te zijn.

back top