Draagbare voetgangersbrug Technasium Isala

Wij zijn benaderd door het Almende-Isala in Silvolde. In het Technasium werken de leerlingen aan een opdracht waarbij het deze keer gaat om: een demontabele, op de rug draagbare voetgangersbrug om te gebruiken bij de oversteek van een rivier(tje).

Deze kunnen we bij Scouting Gaanderen natuurlijk goed gebruiken.

 Op vrijdag 16 januari kregen de leerlingen van het technasium de opdracht uitgereikt door Scouting Gaanderen. Marco (penningmeester bij Scoga) heeft een presentatie gegeven waarbij een duidelijk beeld werd gevormd hoe wij een draagbare brug kunnen gebruiken tijdens een van onze hikes.

Stel je voor..

We hebben een tocht, waarbij we vertrekken vanuit ons clubgebouw, en iets op moeten pikken bij vakantieboerderij “de Ooymanhoeve”…..
Normaal gesproken, zouden we via de brug van de kerstraat over de bielheimerbeek moeten lopen.

Hoe mooi zou het zijn, dat de “Bielheimerbeek” geen obstakel voor ons zou zijn, en we deze zonder problemen over konden steken…. Dan zouden we in één lijn naar de vakantieboerderij kunnen lopen, in plaats van helemaal om te moeten lopen.
Dit zou ons dan een hoop tijd sparen, en met een wedstrijd veel punten opleveren!

Natuurlijk zouden we een vlot kunnen bouwen, of meenemen. Maar bouwen kost te veel tijd, en meenemen is te zwaar! Niet zo'n brug als dat we zelf zouden pionieren, want die zijn te zwaar en te arbeidsintensief.

De opdracht

De brug moet een overspanning van 5 meter kunnen overbruggen. Hij zal bestaan uit lengtes van maximaal 1 meter bamboestok en kan gedragen worden op de rug van meerdere personen. De bedoeling is dat de leerlingen een brug gaan ontwerpen die zo licht mogelijk in gewicht is en zo sterk mogelijk (combinatie van kracht, moment en gewicht) en er moet in ieder geval 1 persoon over heen kunnen lopen. Er zal tevens een bouwtekening gemaakt worden.

De leerlingen gaan onder begeleiding van enkele TU-studenten aan de slag met het onderzoek naar het beste prototype materiaal en de sterkste constructie. De weken erna gaan de leerlingen 4 uur per week aan de slag met deze opdracht en hebben tussendoor de mogelijkheid om advies te vragen aan de TU-studenten.

Uiteindelijk gaan de leerlingen hun prototype presenteren aan Scouting Gaanderen. Wij zullen het beste prototype gaan uitzoeken dat ook daadwerkelijk gebouwd gaat worden van bamboestokken. De gemaakte brug is voor de opdrachtgever, dus voor Scoga.

Wij hopen dat ze hier op een creatieve manier mee aan de slag kunnen, zodat we over een paar weken een mooi resultaat kunnen laten zien!

 

Rugbrug_01.jpg
Rugbrug_04.jpg
Rugbrug_05.jpg
Rugbrug_06.jpg
Rugbrug_07.jpg
Rugbrug_09.jpg
Rugbrug_10.jpg
Rugbrug_15.jpg
Rugbrug_16.jpg
Rugbrug_11.jpg
Rugbrug_17.jpg
Rugbrug_19.jpg
Rugbrug_22.jpg
Rugbrug_23.jpg
Rugbrug_24.jpg
Rugbrug_25.jpg
Rugbrug_26.jpg
Rugbrug_28.jpg
Rugbrug_29.jpg
Rugbrug_30.jpg
Rugbrug_31.jpg

back top