Popcornmachines maken

 Vrijdagavond 21 maart, tijd voor de opkomst. Helaas twee van het leidingteam konden deze avond niet, dus hebben we een Explorerleiding ter hulp gevraagd. Om eens wat anders te doen hebben we we met onze Scouts popcornmachines gemaakt van frisdrankblikjes.

Door lege frisdrankblikjes te verwarmen boven een waxinelichtje, kun je in het blikje popcorn poffen. Een creatief maar smakelijk programma, ook leuk om thuis mee te spelen.

Om te beginnen moesten we lege frisdrankblikjes hebben, maar deze kun je niet zomaar in de winkel krijgen. O wat een straf, de Scouts moesten ze eerst leeg drinken!
Aan de lege blikjes worden pootjes gesoldeerd, zodat je ze boven een waxinelichtje kan plaatsen. Maar om dat te kunnen solderen, moesten de blikjes eerst kaal geschuurd worden. Nu was het misschien makkelijker geweest om eerst te schuren en dan pas leegdrinken omdat lege blikjes makkelijk indeuken, maar we houden wel van een leuke uitdaging!

Een paar van de leiding besloten, om iedereen zo snel mogelijk aan het poffen te krijgen, om ze maar even een handje te helpen. Gewapend met een veiligheidsbril en een slijptol trokken ze veel bekijks met vliegende vonken. Handig om te weten: een gedeukt blikje schoon schuren met een slijptol kan leiden tot compleet weggeschuurd blik als je te lang op één plek bezig bent. 

Popcorn begint als mais, maar eenmaal gepoft zet het natuurlijk uit. Daarom hebben we voorzichtig met een scherp mes een klepje bovenin de zijkant gemaakt, om de popcorn er uit te krijgen. Toen het solderen, eerst de pootjes aan het blikje vastgemaakt met plakband om ze makkelijk op de plek te houden. 3 pootjes waren genoeg om het blikje hoger te zetten om een waxine er onder te kunnen zetten.

Na nog geen uurtje hard werken, hadden de scouts de machines klaar, en kon het poffen beginnen. 2 theelepeltjes olie en 5 theelepeltjes pofmais in het blikje, en boven een brandend waxinelichtje wordt het zo maar popcorn! Maar het lukte niet overal in één keer. De pootjes waren wat langer gehouden, om later wat makkelijker het blikje te verhogen of te verlagen, om beter van de warmte van het waxinelichtje gebruik te kunnen maken.

Voor sommigen kon het niet snel genoeg gaan, dus werden er al gauw twee lichtjes onder gezet. We konden het ze niet kwalijk nemen, want we hebben maar een opkomst van twee uur, en we moeten ook nog alles weer opruimen. Wat gelukkig binnen tien minuten geregeld was, zodat de Scouts die hun popcornmachines mee namen thuis verder konden poffen.
Voor de Scouts zonder popcorn: pofmais is in de supermarkt te krijgen maar wel lastig te vinden!

 

popcornmachines21maart14-1.jpg
popcornmachines21maart14-10.jpg
popcornmachines21maart14-11.jpg
popcornmachines21maart14-12.jpg
popcornmachines21maart14-13.jpg
popcornmachines21maart14-14.jpg
popcornmachines21maart14-15.jpg
popcornmachines21maart14-16.jpg
popcornmachines21maart14-17.jpg
popcornmachines21maart14-18.jpg
popcornmachines21maart14-19.jpg
popcornmachines21maart14-2.jpg
popcornmachines21maart14-20.jpg
popcornmachines21maart14-3.jpg
popcornmachines21maart14-4.jpg
popcornmachines21maart14-5.jpg
popcornmachines21maart14-6.jpg
popcornmachines21maart14-7.jpg
popcornmachines21maart14-8.jpg
popcornmachines21maart14-9.jpg

back top